hren
Loading...
TOP MANAGER PROGRAMI 2018-12-13T14:44:05+00:00

Project Description

Jeste li kada osjetili nedostatak zraka kod napora, bol u prsima? Krećete li se dovoljno? Jeste li često imali osjećaj nervoze? Imate li koji kilogram više? Pušite li? Kakav vam je tlak, masnoće u krvi, šećer? Imate li ponekad grčeve ili bol u želucu?

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje oko 80% građana koristi lijekove za smirenje, a stresu su najizlože­niji oni na rukovodećim položajima.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/World health Organisati­on- WHO) još je prije 13 godina stres na radnome mjestu proglasila svjetskom epidemijom, a nisu rijetki mediji koji ga proglašavaju ku­gom 21. stoljeća.

Liječnici danas upozoravaju da stres uzrokuje vrlo ozbiljna fizička i psihička oboljenja kao što su između ostalog povišeni krvni tlak, po­višeni kolesterol, aterosklerozu, moždani i srčani udar, anksioznost, depresiju i bolesti štitnjače.

Sveučilište u Londonu nedavno je provelo istraživanje koje je pokazalo da kronični stres povećava opasnost od srčanih bolesti za 68 posto. Istraživanje Europske agencije za sigurnost na radu i zaštitu zdravlja pokazalo je da stres na radnome mjestu pogađa svakog trećeg zaposlenika u Europskoj uniji. Čak 75 do 90 posto svih posjeta liječniku opće prakse povezano je s kroničnim stresom. Prema prikupljenim podacima stresom na poslu u EU obuhvaćeno je 28 posto zaposlenih ili 41,2 milijuna zaposlenih.

Posljedica stresa na poslu je 50-60 posto svih izgubljenih radnih dana, ali i oko 5 milijuna nesreća na poslu. To znači gubitak najma­nje 20 milijardi eura godišnje.

Preuzmite brošuru

KONTAKTIRAJTE NAS