hren

Psihologija mršavljenja: 5 trikova uma za promjenu životnog stila

//Psihologija mršavljenja: 5 trikova uma za promjenu životnog stila

Obično o mršavljenju razmišljamo isključivo kao o problemu neuravnotežene prehrane. Pitanja koja si pritom postavljamo, većinski se odnose na omjer unosa masnoće, proteina ili ugljikohidrata u organizam. U digitalno doba, informacije i savjeti o zdravom načinu prehrane svima su dostupne,no unatoč dostupnosti informacijama i brojnim savjetima za održavanje zdravog životnog stila, Hrvati su po broju pretih stanovnika već godinama na samom europskom vrhu.

Ono što često u potpunosti ignoriramo kada razmišljamo o gubitku kilograma, jest na koji način pristupamo i upravljamo procesom promjene životnog stila. Iako je vrlo važno fokusirati se na to što unosimo u sebe putem hrane, jednako je važno u obzir uzeti psihološki aspekt, posebno želimo li da se zdraviji životni stil koji smo odabrali- i zadrži.

Kako dugotrajno promijeniti vlastito ponašanje? Koje strategije koristiti kako bismo prigrlili novi životni stil koji uključuje bolji plan prehrane i pojačanu fizičku aktivnost? Problem je očit – svaka promjena životnog stila je teška. Da nije, sve masovniji problem prekomjerne težine ne bi postojao.

Bihevioralna- kognitivna terapija (KBT) grana je psihoterapije, a fokusira se na promjenu načina na koji razmišljamo o samome sebi, našem ponašanju i okolnostima koje su nas dovele do određenog načina ponašanja. Pokazalo se da je upravo ova metoda visoko učinkovita za šarolik spektar problema, pa tako i gubitak kilograma. Ključ uspjeha leži u fokusiranju na promjenu i održavanje te promjene.

Ovo su neke od tehnika KBT terapije, koje su se pokazale vrlo korisnima u uspješnoj i trajnoj promjeni životnog stila:

  1. Ciljevi

Želite li i dostići zacrtane ciljeve, u obzir uzmite nekoliko faktora: što je cilj specifičniji, to su vam šanse da ga i ostvarite veće. Ambiciozni ciljevi su dobri, no pretjerano ambiciozni ciljevi mogu djelovati obeshrabrujuće. Praćenje postignuća na putu do cilja, poboljšava šanse za uspjehom.

  1. Samokontrola

Kada si kao cilj postavite kontrolu vlastitog ponašanja, počinjete primjećivati prepreke i izazove koji vam otežavaju postizanje cilja. Pre često negativno percepiramo sami sebe, kao nekoga tko neće imati motivacije i ustrajati, a tako propuštamo vidjeti prave kočnice i izazove u ispunjenju cilja. Zato, zamislite sebe u ulozi znanstvenika i promatrajte vlastito ponašanje. Pratite dnevni unos hrane i minute koje provedete u kretanju. Tako ćete, i kada vaš životni ritam postane stresniji, imati uvid u stvarno stanje, čime ćete sami sebi dokazati da i u krizi držite sve konce u svojim rukama. S većom svjesnošću, lakše postižete rezultat.

  1. Tražite podršku

Ponekad  je vrlo korisno zatražiti savjet i podršku stručnjaka ili osobe kojoj vjerujete! Imati stručnjaka koji će pratiti vaš napredak, izmjeriti vrijednosti, ali i putem razgovora utvrditi motiviranost i razmišljanja, može biti ključ uspjeha! Samo mišljenje stručnjaka može biti dodatna motivacija ili poticaj za promjene na putu do postizanja cilja.

  1. Ja to mogu!

Bilo koja životna situacija, s kojom se suočavate pritom vjerujući da nećete postići uspjeh, znači da vjerojatno i nećete. Toliko je moćna snaga naših misli. Zaista je od iznimno važno fokusirati se, ne samo na ponašanje, već i na percepciju vlastitih sposobnosti da napravite zaokret u vlastitom ponašanju.

Najbolji način da ojačate vjerovanje u vlastitu sposobnost je- postizanje uspjeha. Zato već i postavljanje realnih ciljeva, primjerice- veći unos voća za doručak ili zamjena navike gledanja serije poslije večere s laganom šetnjom, može ojačati vaše samopouzdanje i učiniti vas sigurnijima u postizanju novih ciljeva.

Ako je vaš cilj promijeniti stav o samom sebi, pomaže i pronaći ljude koji su u sličnim situacijama postigli uspjeh. Okružite se ljudima koji djeluju motivirajuće, koji su vam potpora i koji vjeruju u vaš uspjeh jer su i sami jednom uspjeli.

  1. Poticaji

Korištenje poticaja u procesu promjene obrasca ponašanja, česti je predmet istraživanja stručnjaka, a sam koncept sada se primjenjuje u postizanju i zadržavanju psihičkog zdravlja i stabilnosti. Primjer pozitivnog djelovanja poticaja su mnoge kompanije i korporacije koje svojim zaposlenicima nude dvoranu za fitness i rekreaciju unutar tvrtke, besplatne treninge ili korištenje prostora po vrlo niskoj cijeni, pa čak i dodatke na plaću ili poklon bonove kao nagradu za rekreaciju.

Prihvaćanje zdravijeg životnog stila nije samo pitanje promjene namirnica u vašem hladnjaku. Promjena životnog stila zahtijeva kontinuirani trud, a postizanje cilja, osim o tome kako ih postavimo uvelike ovisi i o tome kako usmjerimo naše misli i na čemu temeljimo našu motivaciju za uspjehom.

 

By | 2018-06-05T14:00:29+00:00 February 5th, 2018|Blog|0 Comments